CAS - Samarbeidsprosjekt
Da var det tid for CAS modulen. Denne modulen handler om samarbeid. Jeg skal samarbeide med Kim Amland. Vi skulle sammen velge en oppgave og lage en prosjektplan. Kim og jeg valgte en bolig fra Boligpartner som vi skulle modellere i Revit og visualisere i 3DS Max. I denne blogposten skal jeg oppdatere hele prossessen fra dag 1 til deadline 22/2-16.
Dag 1:
- 26/1/16
Dagen gikk til å finne oppgave og lage en detaljert og grundig prosjektplan. Denne skulle sendes inn til lærer for godkjenning.
Prosjektplan:
Savoia Bolig
Petter Larsen og Kim Amland
Som samarbeidsprosjekt skal vi modellere en bolig i Revit og bruke 3dsMax / Photoshop til visualisering. Prosjektet strekker seg over 4 uker. Boligen, som vist på bildet over, er en bolig på 163 m2 i moderne stil. Boligen består av to etasjer med tre soverom, to bad, et vaskerom, to boder og en utvendig bod. Samt en delvis overbyggende terrasseløsning.
1. Mål og rammer
1.1 - Bakgrunn
Vi valgte denne oppgaven fordi begge ønsker mer øvelse i programmene Revit og 3dsMax da vi begge interesserer oss for arkitekt delen av studiet. Vi valgte et bygg som vi begge likte både stilmessig og utfordringsmessig. Vi anser dette bygget som et bra utgangspunkt til et godt resultat basert på vår kunnskap.
1.2 - Prosjektmål
Målet er å bli flinkere i programmene Revit, 3dsMax og Photoshop. Vi ønsker å bli flinkere til å levere et godt resultat som er både presis, oversiktlig og som ser bra ut. Å lære om samarbeid er hovedmålet - om å organisere oss og dele arbeidsoppgaver, samt deling av filer i Revit og 3dsMax.
1.2.1 - Prosjektets hovedmålsetting
Første fase av målet er å samarbeide om hvordan oppgaven skal utføres og å dele arbeidsoppgaver. Her er målet å være effektive og lage en oversiktlig plan. Hovedfasen av målsetningen er samarbeidet mens vi arbeider i de forskjellige programmene, om hvordan vi skal dele arbeidet og arbeidsoppgavene.
1.2.2 - Delmål for prosjektet
Lage en presis modell og tegninger etter norsk standard. Lage en god og representativ visning av huset i 3ds max.
1.3 - Rammer
Prosjektet har en tidsramme på fire uker. Det forutsettes at vi skal levere et sluttprodukt som er oversiktlig og ordentlig modellert i Revit, med arbeidstegninger og fasade tegninger, og visualisert i 3dsMax. Fremgangsmåten skal dokumenteres på bloggene våre fra dag til dag.
2. Omfang
I dette prosjektet skal vi modellere Boligpartner sitt ferdighus “Moderne Savoia”. Dette skal modelleres i Revit ved hjelp av plantegninger og referansebilder på boligpartner sine sider. Vi skal også lage plantegninger med målsetting, plantegninger med rom plan, vindu- og dørlister og fasadetegninger.
I 3dsMax skal det lages tomt til huset (Plen, trær, uteplass). Det skal brukes eksisterende inventar eller lages selv visst noe mangler. Det skal også settes opp HDRi belysning, og lages materialer. Med dette skal det rendres ut bilder.
Tilslutt skal renderbildene settes sammen og forbedres i Photoshop.
3. Prosjektorganisering
Prosjektgruppa består av: Kim Amland og Petter Larsen
3.1 - Ansvarsforhold
Oppdragsgiver: Noroff
4. Planlegging, oppfølging og rapportering
4.1 - Hovedinndeling av prosjektet
Prosjektet består av fire faser. Planlegging, Revit, 3dsMax og post-produksjon.
4.2 - Krav til statusmøter og beslutningspunkter
Behovet for statusmøter vil være store og alt av arbeidsoppgaver, fremgang og problemstillinger diskuteres regelmessig på Skype. Vi tar sammen beslutninger på Skype om resultatet er tilfredsstillende og om når vi skal gå videre til neste fase i prosjektet.
5. Risikoevaluering
Ved hjelp av god kommunikasjon så har vi gode muligheter å nå prosjektmålene. Ved hjelp av god arbeidsfordeling der vi får utnyttet våre sterke sider vil prosjektmålene kunne oppfylles uten problemer. Ukjente momenter som problemer med programvare kan oppstå. Løsningen på slike problemer løses ved god kommunikasjon og eventuell forandre arbeidsoppgavene slik at oppgavene vil bli gjennomført. 6. Kvalitetssikring 6.1 Organisering av kvalitetssikring
Hver beslutning, problemstilling, bestemmelser av kvalitet og avgjørelser vil bli diskutert sammen for kvalitetssikring. Fremgangs planen skal følges av begge for å sikre at oppgavene blir gjort til rett tid og at oppgaven blir levert inn. Ved sykdom eller andre grunner skal det diskuteres og forandre arbeidsfordeling for å sikre at tidsskjemaet blir fulgt.
6.2 Kvalitetssikring av kritiske suksessfaktorer
All samarbeid skjer via Skype for å sikre at kvaliteten opprettholdes.
7. Gjennomføring
7.1 - Milepæler
Uke 1-2: Tegne huset (modellering). Lage plantegninger, romplan, lister og fasadetegninger. Uke 2-3: Visualisering i 3dsMax. Rendering. Uke 3: Post-produksjon. Uke 4: Dokumentering.
7.2 - Dokumentliste
En DWF fil (bestående av to plantegninger med mål, to plantegninger med romplan med vindu- og dørlister, og en tegning med fasadetegninger av nord, sør, øst og vest.)
To visualiseringbilder laget i 3dsMax / Photoshop.
Et dokument med prosjektplan før og etter.
En presentasjonsvideo på 2-3 minutter.
7.3 - Aktivitetsplan
Planlegging
Lage prosjektplan
Lage en Revit Template
Revit modellering
Importere plantegning
Regne ut vegglengde ut fra kvadratmeter mål
Modellere 1.etg
Modellere 2.etg
Lage trapp
Sette inn ute søyler
Regne ut vindu og dør mål
Lage nye vinduer og dører
Sheets, målsette, romoversikt med inventarliste og fasade
3DS Max
Lage tomt
Importere huset fra Revit
Sette opp basic HDRi belysning til å jobbe med
Lage kledning
Fikse vinduer og dører
Lage spotter i taket
Spre gress med proxy
Sette inn trær
Begynne å lage shader til alt
Sette opp en basic kamera posisjon
Justere environment fog
Justere belysning
Fikse kamera FoV og DoF
Modellere tregulv
Lage vegglister
Importere inventar
Finne ut hvilke lamper vi må ha for belysning
Begynne å lage shader til alt
Sette opp en basic kamera posisjon
Justere belysning (trenger vi filllights?)
Fikse kamera FoV og DoF
Rendre i 32bit Linear med pass
Photoshop
Importere alle pass i Photoshop
Finjustering og effekter
Export til png
Dokumentering
Skrive avslutningsrapport
Lage video presentasjon
Innlevering
7.4 - Tids- og ressursplan
Se CAS Prosjektplan Gantt.pdf
Vi fikk en god start på dette prosjektet da jeg fullførte prosjektplanen og Gantt skjemaet mens Kim fikk rekne ut mål og ordne med Revit template.
Gantt skjema
Siden vi kom så godt i gang tok jeg meg tid til å lære meg å lage Gantt skjema på gantter.com.
Veg hjelp av det programmet fikk vi laget en veldig detajlert og god prosjektplan. Etter skjemaet var laget så samarbeidet vi om når vi skulle sette deadlinene for hver del av milepælene.
Dette skjemaet var bra til å se hva som kunne gjøre samtidig. Dette gjorde planleggingen mye enklere.
Dag 2: - 27/1/16
Hovudmålet med denne modulen var samarbeid. Så de første dagene gikk til å organisere oss. Det første var å finne en måte å samarbeide på mens vi jobbet i Revit.
Autodesk 360
Vi prøvde oss først med Autodesk sitt samarbeids add'on i Revit, men denne måtte vi betale for. Derfor gikk vi for en gratis LAN modus i Revit.
Google Drive
Vi brukte Google drive som hardisk på pcen og laget en CAS mappe i Google. Her laget vi en "CentralModel" fil og en hver sin fil som vi kunne jobbe hver for oss i og synkronisere det til hovudfilen.
Planen videre er å få gjort alt som skal i Revit, der vi bruker Gantt skjemaet og skriver inn hvem som gjør hva og hvor langt en er kommet. Slik har vi alltid kontroll og hver gang vi har gjort en forandring så syncer vi det til hovudfilen.
Dag 3: - 28/1/16
Første og andre etasje ble modellert, og vinduer ble laget og satt inn på dag 2. Så vi lå godt an før dag tre. Dagen i dag gikk for oss begge i å jobbe endel med lage families.
Revit Families
Kim laget først glassdelen til rekkverket som family og jeg laget stolpene og fikk satt det sammen.
Jeg laget først en ramme ved å endre en eksisterende rail:
Så satte jeg inn glass family'en som Kim lagde og lagde en ny stolpe familie.
Det trengs fortsatt litt arbeid i family for å få glasset til å passe, men det begynner å se ut som på referansebildet.
Mens jeg fokuserte på rekkverket så laget Kim trappen inne i huset. Dagen i dag har gått mye til å lære seg med familier og slikt. Og det var nyttig erfaring å ta med videre.
Dag 4:
- 29/1/16
Jeg brukte siste dag i Revit modelleringen til å prøve på en annen måte å lage rekkverket. I dag fikk vi fikset på ting for å prøve å få det perfekt. Jeg tok rekkverket og Kim fikset på vinduer og dører.
Curtain Wall
Etter å ha lest endel i Revit boken så fant jeg en måte å lage rekkverket akkurat slik jeg ønsket.
Her er hva jeg gjorde:
1. Satte inn en Curtain wall og edret høyden etter referansebildene.
2. Satte inn Curtain Grid lines. Her brukte jeg elevation views'ene med referansebildene i bakgrunnen til å plassere linjene akkurat slik som på bildet. Jeg målsatte linjene og låste dei.
3. Neste var å lage profilene til stolpene. Her brukte jeg Profile Template family'en og tegnet inn profilen jeg ønsket. Jeg lagde to profiler:
- CAS - Toppfeste (som var bare en sirkel med forskjellige constraints for å kunne forandre diameteren i etterkant)
- CAS - Stolpe:
4. Så var det teknisk sett bare å sette inn delene med profilene jeg hadde laget
Dag 5:
- 1/2/16
Dører og vinduer er fikset. Rekkverk er laget ferdig. Alt er klart for Sheets.
Sheets:
Mens jeg laget Sheets'a begynte Kim på 3DS Max delen.
Comments